NOUTĂȚI

Glasul văilor: Proiectul „Sate Sănătoase” încheiat cu succes

Proiectul ”Sate Sănătoase”, finalizat în Șerbeni comuna Beica de Jos

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc la Căminul Cultural Șerbeni din comuna mureșeană Beica de Jos, conferința finală a proiectului „Sate Sănătoase”, marcându-se astfel încheierea unei inițiative remarcabile pentru îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în comunitățile rurale. Scopul acestei conferințe a fost de a prezenta rezultatele proiectului, evidențierea etapelor parcurse și evoluția indicatorilor de la începutul și până la finalizarea proiectului, precum și informarea cu privire la activitățile viitoare pentru asigurarea sustenabilității.

Sub îndrumarea lui Mircea Nechiti, managerul de proiect, s-a pus accent pe oferirea de servicii medicale esențiale unui grup-țintă format din persoane vulnerabile din comunele Beica de Jos și Chiheru de Jos, și din localitatea Habic a comunei Petelea. Mircea Nechiti a subliniat:

„Au beneficiat, de la începutul proiectului, de servicii de medicină generală, plus alte servicii, controale de screening… și partea de prevenţie, de instruire, partea de igienă orală.”

Obiectivul general al proiectului a fost de a îmbunătăți calitatea vieții prin investiții în infrastructura de sănătate, prevenție și reducerea inegalităților în domeniul sănătății. Proiectul a implicat achiziționarea unei ambulanțe și reabilitarea dispensarelor medicale, precum cel din satul Căcuciu, pentru a asigura accesul la servicii medicale de calitate.

Primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitate:

„Acum la final, sunt mândră că am reușit să duc acest proiect cu succes, m-am implicat din tot sufletul pentru sănătatea cetățenilor din comuna Beica de Jos.”

Pe lângă îmbunătățirea accesului la serviciile medicale, proiectul a inclus și o componentă de prevenție și educație medicală. Un moment important al conferinței a fost lansarea Ghidului de Bune Practici, care prezintă arhitectura centrelor medicale adaptate comunităților rurale.

Dumitrița Gliga, deputat, a subliniat impactul proiectului și nevoia continuă de implicare medicală în mediile rurale:

„Un proiect ca acesta consider că este un bun exemplu, este și Ghidul de Bune Practici, care cred că va fi luat ca exemplu în întreaga țară.”

Alexandru Cruceru, expert în comunicare din cadrul Ministerului Sănătății, a subliniat următoarele despre continuitatea proiectului și impactul său durabil:

„Chiar dacă este finalul proiectului, el va continua în sensul în care cetățenii și doritorii comunei și structurilor satelor în care a fost implementat și nu numai, vor beneficia în continuare de toate beneficiile proiectului. Pe această cale doresc să îi mulțumesc și doamnei primar Maria Moldovan că ne-a fost alături și domnului Mircea Nechiti. Domnul Nechiti poate fi de multe ori foarte insistent deoarece aveam de multe ori mai multe apeluri de la dumnealui pe săptămână, ce să facem, domnul manager nu ne mai lasă în pace dar așa a reușit să facă proiectul și să-l pună pe roate și să meargă. Vis-a-vis de vizitele norvegienilor în România ei au fost într-adevăr impresionați și acest proiect este un model pe care o să-l dăm exemplu mai departe altor aplicanți de proiect pentru că a arătat că se poate implementa în sate și în unele areale unde nu te-ai fi putut gândi că se pot face astfel de proiecte, de aceea vreau să-i felicit și să le mulțumesc că ați reușit să faceți asta și să ne dați un model pe care noi să-l dăm mai departe.”

Maria Koreck, președintele Asociației Divers din Târgu-Mureș, a subliniat implicarea și succesul colaborării în cadrul proiectului:

„Noi cu Asociația Divers am fost invitați în acest proiect și am spus că e departe de Târgu-Mureș Beica de Jos și ar trebui să fie cineva mai de aproape de aicea ca să vă ajute, dar când am văzut spațiul, adică centrul medical care a fost atunci doar fizic nu a avut în el nimic, atunci ne-a convins doamna primar pentru că noi am fost într-adevăr în mai multe proiecte implicați și vă spun sincer toate au avut mari probleme, deci nu există proiecte care lucrează cu mulți oameni care să nu aibă probleme. Nu există așa ceva, este ceva firesc, important este să trecem peste probleme, iar aici eu trebuie să vă specific acest lucru: până acum am avut de-a face cu primari, bărbați, fiecare proiect la sfârșit a avut mari probleme, aicea într-un moment crucial când trebuia luată o decizie, s-a luat decizia și acest lucru a salvat proiectul, și vă felicit doamna primar și cred că este puțin și pentru că sunteți femeie, eu cred sincer acest lucru pentru că asta îmi spune experiența de până acuma.”

Proiectul „Sate Sănătoase” a fost implementat de Primăria comunei Beica de Jos în parteneriat cu Asociația Divers din Târgu-Mureș și Fundația Bente Aid din Norvegia, fiind finanțat prin programul „Provocări în sănătatea publică la nivel European” – Mecanismul financiar SEE 2014-2021. Astfel, acest proiect servește ca un model de succes pentru inițiativele de sănătate publică la nivel comunitar și regional.

Preluare: Glasul văilor

ULTIMELE ȘTIRI