NOUTĂȚI

Proiectul ”Sate Sănătoase”, finalizat în comuna Beica de Jos

Căminul Cultural din localitatea Șerbeni, comuna Beica de Jos a găzduit joi, 18 aprilie coferința finală a proiectului „Sate Sănătoase”, proiect implementat de Primăria Beica de Jos în parteneriat cu Asociația Divers din Târgu Mureș și Asociația Bente AID din Norvegia, finanțat în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european” – Mecanismul Financiar SEE 2014-2021. Proiectul are ca scop îmbunătățirea calității vieții prin prevenție și reducerea inegalităților în domeniul sănătății pentru locuitorii comunelor Beica de Jos, Chiheru de Jos și Petelea, jud Mureș.

Obiectivele specifice ale proiectului au în vedere îmbunătățirea serviciilor medicale pentru cei 4.050 de locuitori ai comunelor Beica de Jos, Chiheru de Jos și Petelea (sat Habic), prin îmbunătățirea infrastructurii pentru servicii medicale și prin derularea de campanii de informare și prevenție, creșterea accesului la servicii medicale generale și de specialitate pentru un număr de minimum 2.331 de persoane din grupurile țintă principale, dintre care cel puțin 896 de etnie romă, și minimum 1.060 de persoane din grupurile țintă secundare, domiciliați în comunele Beica de Jos, Chiheru de Jos și Petelea, județul Mureș, pe durata a 18 luni de proiect, creșterea capacității partenerilor proiectului de a formula politici publice în domeniul sănătății.

„Sunt mândră că am reușit să finalizăm undeva la aproximativ 95% din proiect. Vreau să-i mulțumesc lui Adrian Colceru din cadrul Ministerului Sănătății pentru tot sprijinul care l-a acordat. Am fost mândră când în cursul dimineții m-au sunat de la minister să ne felicite pentru buna implicare în acest proiect. Prin intermediul acestui proiect ne-a ajutat bunul Dumnezeu de am achiziționat o salvare nouă care va rămâne în comuna Beica de Jos. De asemenea, avem două ecografe, două EKGuri iar în perioada următoare urmează să vină un scaun de stomatologie. Am dotat dispensarul medical din localitatea Căcuciu, unde avem un cabinet de ginecologie dotat cu ecograf și un cabinet de medic de familie. Deocamdată avem contract în ce privește medicul de stomatologie, de medică-ginecologie și medic de familie. În continuare căutăm medici specialiști să folosim aparatele. Acest proiect a fost gândit în primul rând pentru oameni, să fim permanent în mijlocul lor. Acum avem această experiență fapt pentru care se vor scrie alte proiecte. Deja am fost informați că există posibilități de finanțare pe fonduri norvegiene pe care sunt convinsă că le vom câștiga datorită implicării noastre”, a precizat Maria Moldovan, primarul comunei Beica de Jos.

„90% din tot ce s-a propus s-a achiziționat”

La rândul său, Mircea Nechiti, manager de proiect a subliniat stadiul implemetării proiectului și problemele care au fost în cele din urmă rezolvate.

„Cam 95% din proiect este implementat, urmează să mai vină câteva echipamente, să putem termina dotările cabinetelor, urmând ca medicii, cadrele medicale să facă demersurile de abținere a avizelor de la Direcția de Sănătate Publică în vederea funcționării. Pe lângă celelalte activități, am ținut neapărat cont ca să încercăm să achiziționăm toată aparatura. A fost foarte greu pentru că prețurile au evoluat foarte mult, bugetul a fost mic, a trebuit să facem mai multe acte adiționale la contracte, notificări ca să fie aprobate astfel încât să putem să trecem la procedurile de achiziție. Am reușit să facem și asta și vă spun că aproape 90% din tot ce s-a propus s-a achiziționat. Urmează să mai vină al doilea medic de familie. Personal am insistat foarte mult pe toate căile și în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, cu Casa de Asigurări de Sănătate, prin presă, prin pagina de Facebook să încercăm să aducem un medic la Căcuciu. Bunul Dumnezeu ne-a deschis căile și vom rezolva și acest aspect. Acest proiect scris de către Primăria Beica de Jos este în primul rând axat pe partea de prevenție și sprijinul cetățenilor din aceste 11 sate prin oferirea de servicii medicale pentru persoanele vârstnice, utilizând ambulanța și asistentul medical comunitar, și prin implicarea partenerilor Asociația Divers la activitățile cu copii și activitățile cu femeile”, a spus Mircea Nechiti.

Reprezentantul Asociației Divers, Koreck Maria a subliniat importanța aspectelor legate de prevenție și serviciile medicale oferite beneficiarilor proiectului.

„În ce ne privește pe noi cei din Asociația Divers, ne-am ocupat de prevenție. Am avut cele mai multe contacte cu oamenii până când a venit echipă care face îngrijirea la domiciliu. Aceste lucruri trebuie continuate, sunt foarte importante pentru că ele nu sunt doar de prevenție, sunt și de asistența persoanelor care au mare nevoie de aceste servicii. Sper că noi am putut să conștientizăm anumite lucruri legate de aspectele de sănătate pentru care trebuiesc luate hotărâri. Persoanele din comună trebuie să meargă la aceste servicii socio-medicale, preventiv pentru asta le salvează viețile, dacă facem prevenție”, a spus reprezentantul Asociației Divers.

Ghid de bune practici

În cadrul conferinței a fost lansat Ghidul de Bune Practici realizat în cadrul proiectului ”Sate Sănătoase”.

„Ghidul pornește de la principiile proiectării unui centru medical în mediul rural prin abordarea accesibilității principiilor de tip „Design for all”, de a crea un proiect de arhitectură care este destinat întregii comunități în ansamblul ei și sustenabilității, atât sociale, de mediu, cât și economice dar și culturale. Ghidul include inclusiv un capitol legislativ privind procedura de autorizare, de proiectare și autorizare a lucrărilor, un capitol destul de folositor tuturor proiectanților, urbaniștilor sau celor implicați în procedura de autorizare. Ghidul conține și patru ilustrări de temă, proiecte realizate de colectivul de elaborare care arată felul în care ne-am gândit cum ar putea arăta aceste centre medicale comunitare în mediul rural în viitor în România. Sunt proiecte ambițioase care aplică principiile sustenabilității, folosind materiale locale, folosind mână de lucru locală, inovând tradiția locală ș.a.m.d. Pe lângă acestea, în capitolul de bune practici veți avea plăcuta surpriză de a vedea proiecte pe care le-am considerat că pot da un model României, printre care și Dispensarul din Căcuciu, Dispensarul din Beica de Jos, cu explicațiile noastre legate de buna proiectare a acestora și felul în care au fost implementate”, a declarat Silvia Niculae, ARCOS 2002, membră în consiliu director al Asociației Arhipera.

De asemenea, în cadrul conferinței a fost făcută prezentarea Evaluării Externe a Proiectului de către reprezentanții societății Strategicus Consulting SRL din Bucureși. „Principala problemă cu care se confruntă în general astfel de proiecte este cea a sustenabilității, modul în care acest proiect poate să supraviețuiască, modul în care acest acest tip de proiect poate să continue fără să piardă absolut nimic din impactul pe care l-a produs, de asemenea, fără să piardă absolut nimic din calitatea serviciilor pe care le oferă. De aceea noi am oferit câteva sfaturi. Evident că ele depind foarte mult și de posibilitățile care vor fi la nivel național, la nivel regional. Ca și propuneri, recomandăm să se profite de oportunitatea care a apărut acum ceva vreme legată de dezvoltarea grupurilor de acțiune locală. De asemenea, cred că este foarte important să înțelegem că comunitatea trebuie să fie implicată cât mai mult. Aveți în sală o grămadă de mici comori ca să zic așa, care adunate fac o comoară mare și care cred eu că trebuie puse într-un loc special. Este important ca să implicăm și comunitatea, să stăm de vorbă cu oamenii, să le arătăm cu ce pot să ajute, începând sigur, de la celebrul voluntariat și terminând, desigur, la crearea unor structuri tip GAL sau altor și inițiative ce pot fi accesate poate pe alte căi”, a precizat Radu Florea, Strategicus Consulting SRL.

Model de urmat

Printre participanții la conferință s-a numărat și Alexandru Cruceru, consilier asistent în cadrul Ministerului Sănătății care a lăudat pe cei care au pus umărul la implementarea proiectului „Sate Sănătoase”.

„Chiar dacă este finalul proiectului, el va continua în sensul în care locuitorii comunei și tuturor satelor în care a fost implementat proiectul vor beneficia în continuare de toate beneficiile proiectului. Pe această cale doresc să mulțumesc și doamnei primar Maria Moldovan că ne-a fost alături și domnului Mircea Nechiti care a reușit să pună acest proiect pe roate și să fie dus la îndeplinire. Acest proiect este un model pe care o să-l dăm exemplu mai departe altor aplicanți de proiect pentru că a arătat că se poate implementa în anumite areale în care nu te-ai fi putut gândi că se pot face astfel de proiecte. De aceea vreau să-i felicit pe toți cei implicați în proiect că au reușit să ne ofere un model pe care noi să-l dăm mai departe și altor oameni. Ei n-au ajutat doar satele de aici, au ajutat practic toți primari, organizații, asociații care vor să implementeze vreodată un proiect demonstrând că se poate”, a menționat Alexandru Cruceru.

Altfel de normalitate

Importanța proiectului a fost subliniată și de Dumitrița Gliga, deputat PSD, președintele PSD Mureș.

„Cred că proiecte precum „State Sănătoase” sunt foarte importante și binevenite pentru comunitățile din mediul rural, în special pentru că ele practic cresc calitatea vieții locuitorilor unde sunt implementate, respectiv locuitorii satelor comunei din Beica de Jos, Chiheru de Jos și satului Habic, comuna Petelea. Dincolo de rezultatele imediate pe care le putem vedea în urma implementării unor astfel de proiecte, cum ar fi serviciile medicale sau infrastructura în sănătate, cred că astfel de proiecte au efecte pe termen lung în domeniul psihologiei sociale. Dincolo de toate, avem și acest ghid de bune practici, ele oferă și un altfel de normalitate la care ar trebui să ne raportăm în multe din satele din România”, a spus deputatul Dumitrița Gliga.

Articol ZideZi

ULTIMELE ȘTIRI