NOUTĂȚI

Conferința intermediară

În data de 14.07.2023, la Căminul Cultural din satul Șerbeni, aparținând Comunei Beica de Jos, conform planificării, în cadrul Proiectului ”Sate Sănătoase”, a fost organizată Conferința Intermediară:

– Din partea mass-media la eveniment a fost prezent: Ardeal TV – Glasul Văilor și reprezentanți ai publicației Zi de Zi.

Față de acest aspect promotorul de proiect Moldovan Maria a precizat că s-au trimis invitații și la Primăria comunei Chiheru de Jos, primăria comunei Petelea, cu care sunt semnate acorduri de participare în cadrul proiectului, din partea acestora nefiind prezenți la eveniment nici un reprezentant.

La începutul conferinței d-na Maria Moldovan a mulțumit echipei manageriale a proiectului pentru efortul depus până în prezent pentru îndeplinirea obiectivelor, respectiv angajaților proiectului atât din partea promotorului cât și a partenerilor (Asociația Divers cât și Asociația Bente Aid din Norvegia) pentru seriozitate implicare și unitate a colectivului.

S-a prezentat buna cooperare avută de delegația echipei Promotorului de Proiect și reprezentanții Asociației Divers în luna Mai a.c., cu ocazia vizitei planificate în Norvegia, unde, la Ministerul Sănătății, li s-au prezentat modul de lucru al acestora pe tipuri de proiecte, precum și întâlniri la nivel de administrație locală și centrală.

În vizitele de la  azilele de bătrâni s-a văzut seriozitatea cu care aceștia sunt tratați, s-au efectuat vizite și în școli, unde am rămas impresionați de modalitatea în care cadrele didactice abordează educarea copiilor existând mari diferențe între sistemul educațional din Norvegia față de cel din România. Partenerii din Norvegia pe lângă implementarea acestui proiect ne-au menționat că ne sprijină în derularea unui alt proiect prin realizarea unui azil de Bătrâni in localitatea Căcuciu.

 Ca un feedback al vizitei din Norvegia, în urma deplasării din luna Iunie a.c., a d-na Maria Moldovan cu Managerul de Proiect Nechiti Mircea la Ministerul Sănătății din București, li s-a menționat că, în cadrul întâlnirilor la nivel ministerial dintre cele două țări, au fost aduse aprecieri delegației din Beica de Jos pentru evoluțiile din cadrul proiectului si seriozitatea cu care îl abordează.

La eveniment a fost prezent și părintele ortodox Daniel Pașcan care a confirmat evoluțiile pozitive în cadrul proiectului, oferindu-și sprijin în comunicarea cu grupul țintă.

Managerul de Proiect împreună cu partenerul Asociația Divers a prezentat contextul general al proiectului ”Sate Sănătoase”, obiectivele și realizările/stadiul, precum și următoarele etape:

– Prezentarea generic a indicatorilor din cadrul proiectului, pe activități:

A1 – ”Harta Sănătății” – Au fost identificate 1300 persoane, au fost informate 1200 din grupul țintă, s-a dezvoltat o bază de date extinsă cu date despre situația medico – socială a populației din comuna Beica de Jos, fiind incluse în proiect 715 persoane din care 400 de etnie romă;

A2 – Campania de Informare și prevenție pentru sănătatea femeilor ”Sănătatea ta e importantă”  – au fost informate un număr de 455 de femei dintre care 385 ai fost introduse în aplicația informatică, precum și în ceea ce privește accesul la sănătate (analize decontate, etc), respectiv despre metode contraceptive și planning familial un număr de 99 femei prin 2 întâlniri de grup și întâlniri individuale.

A3 –  Clubul ”Mama și Copilul” – Au fost identificate 32 Mame cu copii cu vârsta de sub 2 ani care ulterior au fost înregistrate în program. Au avut loc 6 întâlniri clubul ”Mama și copilul” cu cele 30 mame membre ale clubului ”Mama și copilul” dintre care cu toate au avut loc și

întâlniri individuale. Deși achiziția ”Cutia bebelușului” nu a fost încă realizată, totuși 7 mame au primit pampers și haine pentru copii, respectiv medicamente din donații.

A4 –  ”Sănătatea dentară”  – În perioada 1 aprilie – 15 iunie 2023 a informat / consiliat 90 beneficiari ai proiectului la Școala Gimnazială din Beica de Jos pe tema importanței igienei orale și conștientizarea greșelilor în rutina zilnică în privința sănătății orale în cadrul a 6 intâlniri in grup. Copii de vârstă școlară și preșcolară au fost motivați de a se îngriji de igiena lor orală prin distribuirea unui pachet de igienă orală constând din pastă de dinți, perie dinți și apă de gură către fiecare leev care  a participat la activitățile campaniei de conștientizare.

S-au prezentat mulajele utilizate la întâlniri, acestea urmând a fi folosite în scop didactic de profesorii din cele două școli de pe raza comunei la lectiile de la clasă.

A5 – ”Stil de viață sănătos”, au avut loc întâlniri individuale cu 69 de persoane în care s-au purtat discuții referitor la pericolele consumului excesiv de tutun și alcool. Totodată a fost elaborat și aplicat la 96 de persoane un chestionar privind obiceiurile de alimentație și consumul de tutun și alcool al persoanelor înregistrate în program. Această activitate oferind un bun prilej de a discuta despre aspectele vieții sănătoase, respectiv de a evalua gradul de viață sănătoasă a grupului țintă. Conștientizarea beneficiarilor asupra importanței analizelor medicale pentru o viață sănătoasă pentru 148 beneficiari.

A6 – ”Îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice si/sau dizabilități”. S-a evidențiat rolul acestei activități prin oferirea de asistență medicală persoanelor vârstnice, imobilizate și greu deplasabile la domiciliu prin achiziționarea unei ambulanțe de tip A1. Pentru a oferi un serviciu de calitate în perioada următoare se vor trimite la cursuri de specializare ambulanțierii și cadrele medicale care deservesc acest serviciu. Față de acest aspect vă informăm că în data de 13.07.2023 s-a semnat contractul cu societatea care furnizează ambulanța cu speranța ca aceasta să fie funcțională începând cu luna Noiembrie a.c.

A 7 – ”Activitatea de formare de specialiști”, vor fi trimiși la specializare cadrele medicale (medici de familie, medic stomatolog, medic ginecolog, asistente medicale, mediatori sanitari, alte persoane pentru cursuri de prim ajutor).

A 8 – ”Investiții în achiziția de infrastructură pentru sănătate” – s-a evidențiat reabilitarea Dispensarului Medical Căcuciu, care a început din luna Iunie și cu termen de finalizare în luna Octombrie 2023. Va fi dotat cu echipamente noi două cabinete – cabinetul de obstetrică și ginecologie, cabinet de medicina familiei, o sală de alăptare pentru mame. La Centrul Medical Uman din Beica de Jos, se va dota un cabinet de Stomatologie și unul de medicina familiei, ultimul era funcțional încă de la începutul proiectului. Cadrele medicale vor fi identificate cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate Mureș cu care se vor încheia contracte de colaborare pe perioada proiectului. Totodată se va achiziționa un ecograf la cabinetul medicina familiei.

Echipamentele vor fi noi și de calitate pentru a asigura sustenabilitatea serviciilor pe o perioadă de cel puțin 5 ani.

 A9 – Realizare Ghid de Bune Practici – Centrul Medical Comunitar în mediul Rural – S-a prezentat scopul acestui ghid, cine va beneficia de pe urma sa și scopul său. Se dorește ca acest ghid să fie un etalon pentru Unitățile Administrativ Teritoriale care doresc să deschidă astfel de centre medicale, respectiv acest ghid va fi pus la dispoziția Ministerului Sănătății a prefecturilor și consiliilor județene din tară, iar lansarea sa va fi la conferința de final a proiectului. Realizarea unui astfel de ghid durează cel puțin 6 luni și se referă la partea tehnică a infrastructurii existente, ce este nevoie pentru deschiderea unor astfel de centre conform legislației, modalitatea în care a fost finalizat. Vor fi inserate fotografii cu situația existentă, avansul pe etape a proiectului, finalitatea sa modalitatea în care funcționează și unele îndrumări.

A12 – ”Activități de comunicare și promovare a proiectului” – S-a prezentat modalitatea în care acest proiect va fi vizibil pentru cei interesați, acestea fiind paginile de Web, Facebook a proiectului, comunicate de presă, pagina de web a primăriei Beica de Jos. S-a precizat că din

luna mai a.c., activitatea pe linia comunicării a avut un ascendent fiind mai vizibilă, îndemnând atât grupul țintă cât și mass-media să urmărească postările, deoarece paginile vor fi actualizate periodic și relevă evoluția activităților din cadrul proiectului.

Activitatea s-a derulat în cadrul AP1.13 “Sate Sănătoase” Apelul de proiecte Nr. 1 “Îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în special pentru  grupurile vulnerabile, inclusive Romi”, program coordonat de Ministerul Sănătății și derulat în parteneriat cu Primăria Comunei Beica de Jos, apel finanțat în cadrul Programului “Provocări în sănătatea publică la nivel european” – Mecanismul Financiar SEE 2014-2021”.

ULTIMELE ȘTIRI